‘blog van Brambonius’

augustus 30, 2007

psalters in scheldapen: verslag

Filed under: muziek, noncomformiteit, psalters — brambonius @ 5:52 pm

Wow 

Zoals ik al eerder zei zijn de psalters een unieke groep, maar wat ze live te brengen hebben heeft me helemaal omvergeblazen. Het voorprogramma (simple brain and the long-haired ponchomen) was zacht en akoestisch, bestond uit 2 mensen met akoestische gitaren. De psalters hadden zo ongeveer alles behalve een akoestische gitaar, en waren bovendien met 8 jongens en meisjes, waarvan een aantal indrukwekkende figuren met dreads, tattoes en vreemde kleren. Banko, electrische draailier, accordion ‘hybride barrel drum’, zijnde een enorm olievat met daarop een drumvel gemonteerd, vallen op naast demeer gewone bas en electrische gitaar en de vele percussie-instrumenten.

Na wat rommelige ongecoördineerde soundcheck-geluiden op verschillende instrumenten begon er plots een ritme op de  ‘hybride barrel drum’. Meer instrumenten vielen in, en het concert was blijkbaar begonnen. Een onbekend nieuw nummer dat lichtjes aan 16-horsepower deed denken dreunde op het publiek af. Een ongekende passie en energie dreunde door de zaal, en toen het refrein begon was iedereen al mee aan het schreeuwen -lang leve het projecteren van texten- en aan het dansen… Een enorme prestatie wel, om een volle scheldapen een totaal onbekend eerste nummer te laten meebrullen, dat dan ook nog eens gebaseerd lijkt op een oude christelijke hymne, en in ieder geval van een bijbelse psalm komt.

Dan kwam er een kort verslag van de reis die de psalters naar turkije hebben gemaakt deze winter om de koerden te bezoeken, en het volgende nummer, begeleid op een turkse sar, was dan ook volledig in het koerdisch gezongen, de oorsterse noten gaan door merg en been, en dat ging naadloos over in hun eerste bekende nummer, een heel sterke versie van ‘banner’. Dan komen er paar nummers van de laatste CD ‘the divine lithurgy of the wretched exiles’ : het lithurgische percussie-geweld van hosanah, dat dan weer overging in een hevig en energiek ‘sword’, en een dynamisch ‘train de vie’.

Het nieuwe nummer ‘hobo’s lullaby’ blijkt een zeldzaam rustpunt te zijn, klinkend als een oude amerikaanse folksong met een hoog country-meezingbaarheidsgehalte, een woody guthry achtige compositie… Maar blijkbaar is het het enige rustpunt voor de psalters beginnen aan het spelen van een aantal van hun ‘hits’, beginnend met een overtuigende ‘badlands’ die eindigt in een hoop lawaai waar dEUs jaloers op geweest had 10 jaar geleden. ‘Ol glory’ (mét megafoon en radio-samples) waarvan het ‘on good friday’ refreintje wordt door een hoop mensen (waaronder ikzelf) meegekeeld tot ze geen stem meer hebben… El Elyon mist in het begin wat kracht door een iets te stil staande lead-stem, maar blijkft wel heel sterk; en om één of andere reden wordt hun versie van ‘wayfahring stranger’, zoals ook bij Hosannah hetgeval was, ingeleid door Martin Luther King samples… Als laatste nummer komt de ‘turn me round slave song’, alleen bestaande uit samenzang en percussie, maar zo sterk. De psalters zingen nog eens heel hun ziel eruit, een waardige afsluiter voor een optreden dat zo overdonderend was dat er geen woorden voor zijn.

Geen tijd voor bisnummers, want de band moet snel vertrekken om de eurostar te halen. Morgen spelen ze op het greenbelt-festival in Engeland… Een indrukwekkende avond die niet snel vergeten zal worden, ook niet door de psalters. Jay, de percussionist met de zware stem vertelt me voor het vertrek nog dat het ‘one of the highlights of the tour’ was en dat ze zeker terug willen komen…

En hopelijk is dat snel…

Bram

Het hele optreden staat hier: http://tractormania.be/psalters-live@scheldapen/
Verder vind je andere versies van Ol glory, banner, badlands, el elyon, hosannah en de turn me round song op hun site www.psalters.com (media > mp3) wayfahring stranger en sword staan op hun myspace www/myspace.com/psalters , samen met nog meer mooie nummers natuurlijk…

Advertenties

2 reacties »

  1. zo was het
    zo was het helemaal !

    Reactie door Soet — september 1, 2007 @ 11:28 am

  2. Leuk een verslag te lezen! Ook tof dat ’t is opgenomen zeg.

    Goed dat ik ben gekomen, was een belevenis, inderdaad. Goede mensen, dat.

    Reactie door david — september 6, 2007 @ 3:16 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: