‘blog van Brambonius’

oktober 21, 2007

sex en huwelijk één: één vlees

Filed under: bijbel, Christendom, Liefde, samenleving, seksualiteit, theologie — Tags: , , , , , , — brambonius @ 1:00 pm

Zoals ik al veel langer(bijna een jaar ondertussen) van plan was, ga ik eens beginnen met een poging tot het geven van een bijbelse uitleg over sex en huwelijk zoals ik die begrijp. Dit is deel 1, misschien komen er dus nog delen, hangt ook af van de reacties (als die er zijn…)

Waar beginnen we? Om te kijken naar de christelijke betekenis van het concept huwelijk stel ik voor dat we er eens de bijbel bij nemen, door de lens van de woorden van Jezus Christus zelf. Die haalt in Marcus 10 de woorden aan van het Scheppingsverhaal en geeft daar nog een toevoeging bij:

6 Van het begin der schepping heeft Hij hen als man en vrouw gemaakt; 7  daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten, en die twee zullen tot een vlees zijn. 8  Zo zijn zij niet meer twee, maar een vlees. 9  Hetgeen dan God samengevoegd heeft, scheide de mens niet.

De context van deze woorden is een gesprek tussen Jezus en de farizeëers over echtscheiding. Inplaats van een verdere discussie over het huwelijk in de wetten van Mozes te houden, gaat Jezus opeens terug naar het definioeren van het huwelijk als iets veel universeler dan wettelijke definities: De schepping van de mens man en vrouw! De instelling van het huwelijk is dus duielijk niet zomaar kwestie van wetjes interpreteren, maar een universele scheppingsorde, die niet enkel telt voor het joodse volk, maar voor alle mensen. Wat niet meer dan logisch is, want ondanks de heel verschillende invullingen kennen bijna alle volkeren op deze aardkloot wel een vorm van huwelijk.

Zoals Jezus het uitdrukt is het héél sterk: Man en vrouw worden “één vlees” en zijn niet meer twee, maar één. Het huwelijk wordt hier van nature als een blijvende en onverbreekbare relatie gezien. Man + vrouw = één vlees.

De uitdrukking ‘één vlees’ heeft 2 betekenissen in de rabijnse traditie, want in deze woorden zijn gezin en een sexuele relatie synoniem aan elkaar. Man en vrouw worden samen een nieuwe eenheid, die niet verbroken dient te worden. (Dat is natuurlijk wel mogelijk, maar niet de bedoeling, levenslange relaties zijn de norm bijbels gezien, en als daarvan wordt afgweken worden mensen beschadigd…)

Nu gaan we over naar sex. Zoals net gezegd is sex hier synoniem voor huwelijk in de uitdrukking ‘één vlees’. Paulus zegt zelfs ergens dat wie sex heeft met een hoer één vlees met haar is, waarbij duidelijk is dat de zonde bij hoererij niet ligt in het sex hebben zonder relatie, maar dat het probleem veel dieper is: Die relatie is er (of zou er moeten zijn) bij elk sexueel contact. Elk sexueel contact legt een binding tussen twee mensen die eigenlijk een huwelijk zou moeten worden, want elke ‘één vlees’-relatie vraagt om volledigheid, om het worden van een volwaardig gezin. Dat omvat dus uiteindelijk liefde, sex, blijvendheid, samenwonen als gezinseenheid, bevestinging van de relatie aan de maatschappij, en kinderen. Het is niet zo dat een relatie die één of meerdere dingen mist (of nog niet heeft) er geen is, maar uiteindelijk vraagt elke ‘één vlees’ relatie die volledigheid om tot zijn recht te komen!

Het huwelijk heeft dus niet zoveel te maken met wettelijke instellingen of menselijke definities. Die kunnen het huwelijk wel beschermen of overkoepelen, maar niet definieren, want de definitie is er al van bij de Schepping. Zo zal het ontkennen van het definitieve karakter van een huwelijk in een één vlees-relatie (“wij trouwen niet maar wonen samen”) niet tegengaan dat een relatie toch vraagt om volledigheid, en emotioneel zal het uiteengaan van deze relatie even sterk en vernietigend zijn als een scheiding. Een ‘één vlees’-relatie is een feitelijk iets, zelfs al wordt het niet erkend.

Een opmerking: In deze ‘realistische’ benadering van het huwelijk bestaat er niet zoiets als ‘voorhuwelijkse seks’, maar is er een veel groter probleem, namelijk het niet erkennen en zelfs het aborteren van ‘één vlees’-relaties die nooit de kans zullen krijgen om een volwaardig gezin te worden (wettelijk getrouwd of samenwonend is daarbij niet zo belangrijk) Sex is iets heel belangrijk, het is een één-worden van twee personen, en daarbij wordt een gezin verwekt, dat vraagt om uit te groeien tot een volwaardige relatie!!! ‘Sex zonder huwelijk’ is dus duidelijk een groot probleem, omdat je wel de vleselijke bevestiging hebt van de relatie, maar al de rest niet, ‘Wel de lusten niet de lasten’…

Ik hoop dat jullie dit kunnen volgen…

shalom

Bram

Advertenties

9 reacties »

 1. seKS

  Reactie door Eef — oktober 21, 2007 @ 5:11 pm

 2. Bedankt voor deze bijdrage Brambonius. Ja, ik vind dat er iets pijnlijk scheurends is bij sex (of seKS) als het niet voltooid werd. Best om seks te laten komen als de tijd rijp voor is en alles daarvoor in order is – effe naar Hooglied goegelen (weliswaar auf englisch) en ik kom op deze reactie op Hooglied van een kerel die het nogal indrukwekkend vond als tiener – http://www.boundless.org/2005/articles/a0001334.cfm

  Reactie door spacecat — november 11, 2007 @ 1:55 pm

 3. Helder uitgelegd!

  Reactie door Frans — mei 17, 2009 @ 2:17 pm

 4. Vergeet niet te melden wat de andere vertaling van huwelijk is
  …..namelijk ….seks (op zijn plat)

  Reactie door erick — oktober 26, 2009 @ 10:48 pm

 5. […] de avatar-film (en een onderwerp waar ik hier ook al over geschreven heb:  sex en huwelijk nul, één, […]

  Pingback door ondertussen op mijn engelstalige blogpagina… « ‘blog van Brambonius’ — februari 5, 2010 @ 12:38 pm

 6. maar wat als het andersom is?
  wel huwelijk maar geen seks?
  hoe los je dat ‘één vlees zijn’ dan op?

  Reactie door maria — januari 14, 2012 @ 6:06 pm

 7. Hi everybody, here every person is sharing these know-how, thus it’s nice to read this webpage, and I used to go to see this webpage everyday.

  Reactie door kunstbloemen — maart 24, 2013 @ 4:37 pm

 8. Goede info. Voor meer over dit onderwerp kijk op http://www.liefdeskruiden.nl/blog

  Reactie door liefdeskruiden — juli 27, 2017 @ 1:16 pm

 9. SHABAT SHALOM
  17 december 2017 heb ik mij volwassen laten dopen bij babtistengemeent Ichnus
  Ik ben singel en melde mij aan bij een christelijke dating siderische
  Leerde daar een lieve Godsman kennen we hadden t erg fijn samen er was een klik en we hadden online sex
  (Ziet ABBA Vader Jeshoea dat ook als geldige sex?)
  Toen ontdekte ik zijn zonde hij had sex met meerdere vrouwen gehad.
  Toen realiseerde ik mij dat ik samen met hem een vlees was geworden en dat ik zijn zonde van hoererij in mij mee draag nu en zijn vlees.
  Nou wilt hij geen relatie met mij alleen maar vriendschap.
  Wat nu? Ik zit met een groot probleem mijn vlees en bloed zijn nu onrein
  En ik draag zijn vlees en bloed in mij.
  Hoe kom ik hier van af?

  SHALOM
  Sandra Theodore Jannette van Gorkum

  Reactie door Sandra — januari 10, 2018 @ 1:42 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: