‘blog van Brambonius’

november 4, 2008

‘pro-life’ zijn als christen

Met alle verkiezingstoestanden in amerika valt het me weer op dat amerikaanse christenen dikwijls ‘one-topic-voters’ zijn, net zoals veel christenen hier in vlaanderen trouwens denk ik. Blijkbaar is het voor bepaalde christenen dikwijls belangrijk om te stemmen op diegene die ‘pro-life’ is, en doet de rest er weinig toe. Dat vind ik persoonlijk redelijk gevaarlijk, maar wie ben ik…

‘pro-life’ betekent dan eigenlijk vooral zoiets als ‘tegen abortus’. Nu ben ik zelf geen grote voorstander van abortus. Integendeel, ik geloof (zoals de meeste christenen, en ook andere mensen) dat het menselijk leven al lang voor de geboorte begint, en dat de mens eigenlijk begint te bestaan bij de conceptie, en ik ben tegen het beëindigen van een menselijke leven, ook als het per ongeluk nog niet geboren zou zijn. Zeker om redenen van ‘het past niet nu’. geen mens is een mens, een leven is een leven… Natuurlijk zijn er moeilijke situaties, en soms kan een moeder gered worden door abortus, en dan is één mensenleven opofferen beter dan 2 verloren laten gaan. Maar blijft dat een ongeboren mensenleven een mensenleven is, even leven als een pasgeboren baby.
Een reden om mensen die een abortus hebben laten doen te haten, of om zoals sommige gekken doen de aborterende doktors dan maar te vermoorden is dat evenwel niet natuurlijk. Integendeel, mensen die een abortus gehad hebben afwijzen gaat ze weinig goed doen, en ons ook niet. Liefde moet er blijven zijn. Zeker voor vrouwen die zoiets zwaar hebben meegemaakt als een leven dat in hun groeide te hebben laten verwijderen. Dat doet iets met je. 

(ook is het de vraag of abortus verbieden zin heeft op één of andere manier, dat lijkt me de meest oppervlakkige en de minst zinnige manier om ermee om te gaan.)

Wat wel is om over na te denken: eigenlijk zouden we als we toch zo fanatiek tegen abortus zijn klaar moeten staan om babies en tienermoeders op te vangen… Niet dat ikzelf dat ben trouwens… Het is makkelijk om een opinie te hebben natuurlijk, maar leven we er ook naar?

Maar waar ik het vooral over wilde hebben: wat ik echt niet snap en wat er bij mij helemaal niet in gaat, is dat om één of andere reden ‘pro-life’ behalve ‘anti-abortus’, ook dikwijls geassocieerd wordt met dingen die eigenlijk vooral ‘pro-death’ zijn; als pro-wapens, pro-oorlog, pro-doodstraf, etc… En meestal ook niet erg voor het millieu geven, om het leven van onze medeschepselen en ‘onze zuster, moeder aarde’ (zoals St-fransiscus onze planeet noemt in zijn zonnelied), in het geval van dat vreemde palin-vrouwmens zelfs tegen het klasseren van de ijsbeer als bedreigde soort omdat dat last oplevert als amerika olie en gas wil boren aan de noordpool… Maar daarover ga ik het deze keer zelfs nog niet hebben.

We houden het gewoon op mensen. Het ging dus over een christelijke visie, en waar moeten we dan beginnen? “Bemin Uw naaste als uzelf, en God bovenal’ zegt Jezus als samenvatting van de wet, en ergens anders zelfs nog radicalere dingen als’heb uw vijanden lief’. Ik zou denken dat dat betekent dat we als christen dus van onze medemens moeten houden, zelfs van onze vijanden, en ze dus niet zomaar willen bombarderen, of executeren, of een geweer in onze nachtkast hebben liggen voor als iemand iets van onze spullen pikt dat we die dan overhoop kunnen knallen… Dat is heel ‘unchristlike’ allemaal. Het doden van een mens is altijd een heel moeilijke zaak, en ik geloof dat we zeker als Christen daar nooit licht mee om mogen gaan. Of het ‘gij zult niet doden’ in alle gevallen een bindende regel is, of dat die in sommige gevallen bekeken moet worden (zelfverdediging bijvoorbeeld) daar zijn christenen het niet over eens. Maar als Jezus zijn discipelen tegenhield om de mensen die hem kwamen halen voor zijn executie, en de door petrus in een poging Jezus te verdigen verwonde soldaat geneest en zijn oor teruggeeft, dan denk ik dat we er toch serieus over moeten nadenken zelfs in gevallen waarin mensen ‘van de wereld’ het heel obvious vinden om te doden. Als we kijken naar Jezus, dan zien we dat Hij liever gedood werd dan zelf iemand te doden, een houding die veel christenen ook hadden in de eerste eeuwen, toen christenen effectief ook veel kans liepen om voor hun geloof voor de wilde beesten geworpen te worden en zo. Liever nog zelf sterven dan andermans leven te nemen is heel radicaal, maar Christus volgen is toch radicaal, niet?

Wat is de conclusie? Ik denk dat een consequent ‘pro-life’ zijn als christen veel verder gaat dan ‘one-issue-voting’ vanwege een standpunt over abortus. Ten eerste gaat het om respect voor alle (menselijk) leven, en ten tweede is het niet iets wat in de eerste plaats van belang is als we stemmen, maar iets dat we in ons eigen leven toepassen, in ons leven voor elke dag, en in keuzes die we maken.

Het kopen en steunen van slaafvrije chocolade bijvoorbeeld is evenzeer pro-life en van evenveel belang… Elk mensenleven is kostbaar! Dat van geboren en ongeboren mensen, dat van mensen die leuk en niet leuk zijn, die in de verkeerde landen met de verkeerde ideëen geboren worden, etc… Dat van die irritante bedelaar, die arrogante politieker, die vunzige rapper, dat meisje dat alleen zit in de klas…

Ik ben er nog niet helemaal uit, volgens mij is er veel meer te doen, maar ik zie het allemaal niet duidelijk genoeg… Maar één ding weet ik, als Christen zijn we inderdaad geroepen om ‘pro-life’ te zijn. Voor alle (menselijk) leven, en dat is van heel groot belang!

Mogen we allemaal leren liefhebben
God, onze medemens en onszelf liefhebben,

shalom

Bram

paar quotes nog:
For this cause I too am prepared to die, but for no cause, my friend, will I be prepared to kill. – Mohandas Gandhi

It is impossible to imitate Jesus, dying on the cross for those who crucified him, while at the same time killing people on the grounds that they are against political freedom. It is impossible to love your enemies and bless those who persecute you, while at the same time defending your right to political freedom by killing those who threaten you. – Gregory Boyd, The Myth of a Christian Nation, 150

Following Jesus is simple, but not easy. Love until it hurts, and then love more. – Mother Teresa

The world has seen Christian extremists who will blow up abortion clinics and dance on the doctors’ graves. We have seen Christian extremists who hold signs that say, “God hates fags.” The world has seen Christian extremists who declare war in the name of the Lamb. But where are the Christian extremists for love and grace? – Shane Claiborne, The Irresistible Revolution, 271

To get rid of an enemy one must love him. – Leo Tolstoy

Do people think that government workers in Iraq are any less human than those in Oklahoma City? Do they think that Iraqis don’t have families who will grieve and mourn the loss of their loved ones? Do people believe that the killing of foreigners is somehow different than the killing of Americans? – Timothy McVeigh, “Essay on Hypocrisy”, 1998

War creates peace like hate creates love. – David L. Wilson

Advertenties

4 reacties »

 1. Ik zou nog kritischer zijn t.o.v. de traditionele ‘pro-life’ beweging. Zoals je met Franciscus ook aangeeft moeten we ‘pro-life’ ook open trekken naar alle leven en dan overwegingen maken. En als christenen eens gaan denken over milieu en dierenrechten vb. Om het nog meer open te trekken: lectuurtip. John B. Cobb, Matters of Life and Death, met ondertitel The right to kill, the right to die, the right to live, the richt to love. Een kort en toegankelijk boekje met een vernieuwde christelijke visie of leven, dood en liefde.

  Reactie door Peter Bogaerts — november 7, 2008 @ 7:57 am

 2. Een film tip: “If These Walls Could Talk” (1996). Op zijn minst partieel en in stukjes op Youtube te vinden. Het bestaat uit drie verschillende korte verhalen, waarbij vooral het eerste verhaal en ook het laatste verhaal niet zo geschikt zijn voor de gevoelige kijkers. Vooral kijken om na te denken, want vrolijk worden doe je er niet van.

  Ik heb het even nagekeken dat boek van Cobb is een van de weinige die niet online staan – maar ik heb het wel thuis.
  Groet, Peter.

  Reactie door Peter Bogaerts — november 10, 2008 @ 1:22 pm

 3. Ik ben blij dat je zulk een moeilijk onderwerp durft aan te snijden. Maar je hopt nogal snel van abortus naar milieukwesties. Hieraan merk ik dat je een aantal politieke basisconcepten niet gans in de hand hebt. Ik zou ze even willen verhelderen,ik denk dat ze je verder vooruit kunnen helpen met het analyseren van politieke standpunten.

  Je merkt goed op dat pro-lifeactivisten vaak en band hebben met andere anti-bewegingen. Hieraan zie ik dat de discussie je niet gasn vreemd is. Het punt is echter dat dit geen onlogische verbanden zijn, en er een sterk doordachte theorie achter schuilgaat. Pro-lifeverenigingen zijn doorgaans conservatief. in tegenstelling tot liberalen verdedigen ze geen neutrale rechtstaat. Een rechtstaat kan voor de conservatief in de eerste plaats niet neutraal zijn, omdat het een aantal basiswaarden moet verdedigen. En ze hebben hierin ook een punt. Een paar jaar geleden was er in Duitsland het geval van een kannibaal die een zoekertje had geplaatst. Iemand had erop gereageerd en ermee ingestemd dat hij zou worden opgegeten door de kannibaal. Een liberale samenlevingsopvatting die zich beroept op wederzijdse instemming komt in zulke geval zwaar in de problemen.

  Centraal in de abortuskwestie staat de rol van de rechtstaat. De rechtstaat is een geweldmonopolie. Zijn er overtredingen, dan heeft de staat het recht en soms zelfs de plicht om met geweld te reageren. Arrestatie en gevangeniswezen zijn enkele vormen van dit soort staatsgeweld. Dit geweld is echter enkel gerechtvaardigd als er rechten zijn geschonden. In die zin zijn pro-lifeactivisten, voor zover ze het recht op leven willen verdedigen, eigenlijk liberaler dan ze zelf zouden willen erkennen.

  Kritische bedenkingen kan je stellen bij zowel het rechtsidee als het geweldidee. Een recht is afdwingbaar en moet worden beschermd. Heb ik als persoon een recht op leven? In de formulering zit er al een fout. Als ik op natuurlijke wijze sterf, is mijn recht niet geschonden, ook niet door de artsen die mij ondanks alles niet hebben kunnen redden. Het leven is een gave, je moet het ermee doen. De meeste mensen op deze aardbol worden zonder rechten geboren. De sans papiers maakt ons duidelijk dat we rechten slechts krijgen als we al reeds deel uitmaken van een rechtstaat. Recht is het globale privilege van de blanke westerling.

  Als we al komen tot een idee van recht die mijn integriteit als persoon moet garanderen (de enige relevante betekenis van elk soort recht), dan nog staat het hiermee niet vast dat er met geweld moet worden gereageerd. Zoals je goed hebt gezien, is straf niet de beste reactie op vrouwen die abortus hebben gepleegd. Het is een schending van hun integriteit en het getuigd van een grotere waarachtigheid als je zorgt voor kinder- en moederopvang dan als je met grote borden gaat staan roepen. Maar hierin vindt het conservatieve standpunt juist zijn relevantie. De maatschappij is een drager van symbolische waarden. Maar dan moet ze die waarden wel uitdragen.

  Een vriend van me maakte eens de analyse dat echt anarchisme altijd behoudsgezind is. Opkomen voor integriteit van mens en milieu is noodzakelijk het beschermen van het bestaande.

  Misschien ben je hier iets meer mee. Ik hoop in ieder geval van wel.

  Reactie door Isfried — september 1, 2010 @ 10:40 am

 4. […] pro-life’ zijn als christen | ‘blog van Brambonius’ – ‘pro-life’ betekent dan eigenlijk vooral zoiets als ‘tegen abortus’. … paar quotes nog: … – Mother Teresa. […]

  Pingback door Pro-life Quotes Mother Theresa | zorgverzekeren.eu — november 19, 2015 @ 1:39 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: