‘blog van Brambonius’

november 20, 2008

zie je vijanden graag!!

Filed under: anabaptisme, Christendom, evangelie — Tags: , , , — brambonius @ 11:11 am

Nu gaan we nog eens de moeilijkere kant op… Maar echt, Christendom is niet simpel, integendeel, het vraagt alles van je: je hart, je ziel, je verstand! Aan de ene kant is er vrijheid in christus, aan de andere kant is er die ene grote wet die samengevat wordt in ‘bemin God boven alles en je naaste als jezelf’, alhoewel Paulus zelfs ergens zegt “Want de gehele wet is in één woord vervuld, in dit: gij zult uw naaste liefhebben als uzelf”. En een deel van dat grote gebod van de liefde, misschien wel het moeilijkste, is dat we niet alleen onze vrienden, ook onze vijanden lief moeten hebben. Ik geeft even de versie uit de vlakterede van Jezus(Lucas 6b:27vv):

heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten, zegen wie jullie vervloeken, bid voor wie jullie slecht behandelen. Als iemand je op de wang slaat, bied hem dan ook de andere wang aan, en weiger iemand die je je bovenkleed afneemt, ook je onderkleed niet. Geef aan ieder die iets van je vraagt, en eis je bezit niet terug als iemand het je afneemt. Behandel anderen zoals je wilt dat ze jullie behandelen.

Dit is natuurlijk heel radicale lering, die tegen ons hele menselijke zijn ingaat op het eerste gezicht. En die blijkbaar door veel christenen niet echt zo serieus gelezen wordt als ik zo rond mij en her en der in de geschiedenis van het Christendom kijk. Maar toch is het een belangrijk deel van de leer van Jezus, zoals die ook door de eerste christenen geleefd werd, en wordt het gebod van vijanden-liefde ook na-geëchood door veel verzen in de brieven van Paulus, Johannes en Petrus… Jezus doet het zelf ook in zijn leven, en kan over het algemeen als redelijk geweldloos gezien worden (behalve tegen de tafels van de geldwisselaars in de tempel) Als bij zijn arrestatie Petrus hem verdedigt en één van zijn arresteerders een oor afslaat, dan doet Jezus het laaste genezingswonder van zijn bediening, en zet het oor er terug aan… Geweld gebruiken tegen vijanden is er niet bij in het nieuwe testament, integendeel, de vijand is een mens zoals wij…

Nu wat betekent die ‘vijanden-liefde’? Dat we iedereen leuk moeten vinden? Integendeel, ik denk dat het duidelijk gaat om onze houding tegenoevr de mensen die we zelf op wederzijdse basis ‘niet leuk vinden’  en die ons zelfs willen bedreigen, onderdrukken, etc… Jezus (en ook paulus) roept op om nooit met geweld onze vijand aan te pakken, maar om  hem goed te doen, het beste voor hem te wensen, voor hem te bidden, etc… Allemaal dingen die tegen onze menselijke natuur ingaan, en allemaal dingen waar we weinig mee bezig zijn in ons hedendaags christendom… Een concretisering van de boven aangehaalde verzen richting onze samenleving zoals de onderstaande heb ik nog niet veel gezien eigenlijk:

zie je vijanden graag,
doe goed aan de mensen die je irriteren
en die het niet met je eens zijn
of die het beter hebben dan jij
die wel hebben wat je niet hebt,
en waarvan je vindt dat je er zelf meer recht op hebt
zegen diegenen die je minachten
bid voor hen die je benadelen
als iemand je op je wang slaat,
bied hem dan de andere aan
als iemand je auto wil stelen
geef hem je GPS erbij
als iemand je mp3-speler eist met geweld
geef hem je GSM erbij
geef aan diegenen die van je stelen
en eis niet terug wat ze afpakken…

Maar het geeft wel goed weer wat Jezus eigenlijk bedoelt. Al heb ik zoiets nog niet veel gehoord in een preek… Vijandenliefde (en het daaruitvolgende pacifisme) zijn blijkbaar niet zo populair, zelfs niet onder de volgelingen van Christus! Als zijn er wel anderen die die woorden van Jezus serieus nemen, zoals Ghandi en Mandela, mensen die letterlijk de wereld hebben verbeterd, door zich te baseren op een stuk van het onderwijs van Jezus.

Waarom negeren wij als Christenen die verzen dan zo????

shalom

Bram

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: