‘blog van Brambonius’

maart 20, 2009

brandnetelsoep met voetnoten

Bij het begin van de lente begin ik terug met mijn anarchistische wilde ingredientenkeuken. Niet dat die zo spectaculair is, ik ben maar een simpel amateurtje in de keuken van wilde planten, maar het is wel leuk natuurlijk… Het meest gebruikte recept is mijn beroemde brandnetelsoep, dat ik hier nu verklap… (kan nog handig zijn als er ooit een enorme crisis aankomt…)

brandnetelsoep

ingredienten:

* netels, genoeg om je kookpot te vullen (1)
* 1  bosje kraailook, bladeren en knol (2)
* bouillon (3)
* 1 grote ajuin (4)
* blokje boter (5)
en een staafmixer…

was de netels en breng ze met wat water aan de kook. Laat ze even koken en giet ze dan af en doe het kookwater weg. (6) ondertussen heb je de ajuin in kleine stukjes gesneden en de kraailook versnipperd, en die kan je dan samen laten fruiten in een beetje boter in de pot waar je de soep in gaat maken. daar voeg je daarna de netels bij, en die laat je even lekker sudderen. Als die lekker gesudderd hebben dan doe je er water en boeuillon bij, en breng dat aan de kook en laat even doorkoken. Dan van het vuur halen en heel fijn mixen, en trug op het vuur zetten om nog eventjes te laten koken. Opdienen met croutons, een beetje gesnipperde kraailookblaadjes en een sliertje witte room in de soep.

SMAKELIJK

voetnoten

(1) liefst de grote brandnetel (Urtica dioica), geplukt voor de bloei. alleen de jonge topjes worden gebruikt, want de stengels hebben veel te veel vezels… Kleine brandnetel is moeilijk te verwerken, en witte dovenetel heeft een andere smaak (kan wel gebruikt worden om aan te vullen)

(2) een wilde looksoort, die indien niet beschikbaar is evengoed vervangen kan worden door andere looksoorten zoals teentjes knoflook, of eventueel daslook…

(3) lekker met groenten- of kippenbouillon, en vooral ook met zelf getrokken bouillon als je daar de tijd voor hebt.

(4) of ui voor de nederlanders.

(5) of margarine of olie natuurlijk

(6) in het eerste kookwater zit het mierenzuur uit de netelharen, en dat is niet zo gezond volgens sommigen…

shalom

Bram

3 reacties »

  1. Bestaan er ook recepten voor brandnetelsoep zonder gebruik te maken van bloem, aardappelen, ajuin en prei, gezien ik met voedsel intolleranties zit.

    Dank u

    Reactie door Scully — augustus 18, 2010 @ 6:04 pm

  2. Aardappel gebruik ik soms wel en soms niet in brandnetelsoep, dus dat is niet per se noodzakelijk. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd zonder ajuin, maar het is de moeite van het proberen waard; Ik zou de brandnetels wel mengen met een meer neutrale bladgroente (ijsbergsla of zo) omdat hun smaak op zich nogal sterk is en een beetje geneutraliseerd mag worden, en misschien toch een beetje oplosbaar zetmeel (maiszetmeel dan als je aardappelintolerantie hebt veronderstel ik) toevoegen zo zonder aardappel en ajuin.

    Het is een beetje experimenteren en leren hoe je met de smaak kan combineren. Maar het moet zeker mogelijk zijn.

    Reactie door brambonius — augustus 18, 2010 @ 9:26 pm

  3. […] gepost op blog van Brambonius op 20 Maart […]

    Pingback door Brandnetelsoep met voetnoten « Hortus Brambonii — mei 19, 2012 @ 7:42 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers op de volgende wijze: