‘blog van Brambonius’

april 18, 2009

pinksterbloemsoep met lookbootjes…

Een recept dat ik zelf net geprobeerd heb, zelfverzonnnen maar een combinatie van verschillende recepten die ergens in mijn geheugen zitten. Voor de pinksterbloem: zoek in april/mei een vochtige wei waar heel veel pinksterbloemen staan, en verzamel de bladeren, bloemaren, bloemknoppen, jonge stengels (voor de bloei) maar geen volwassen stengels, want die geven teveel vezels. Een verschrikkelijk werkje, want veel volume heeft de pinksterbloem niet. Als je denkt genoeg te hebben, verzamel dan toch maar nog twee keer zoveel… (als je geen pinksterbloemen hebt: zie hierna) De lookbootje zijn een uit het hoofd geimproviseerde variatie op een recept dat ik ooit als tiener uit één of ander receptenboek voor wilde planten heb denk ik, maar ik heb geen idee meer welk. Jonge paardenbloemknopjes die nog niet gebloeid hebben hebben een heel eigen en best verfijnde smaak, die ergens tussen stoof-anijvie en spruitjes inzit, en de combinatie met deze soep is echt perfect.

ingrediënten voor de soep:
* genoeg pinksterbloemen om vers de onderkant van de pot helemaal mee te vullen)
* 1 of 2 aardappels
* 2 sjalotjes
* 2 blokjes groenten-bouillon
* peper, zout en kruiden
* klein beetje prei
* glas melk
* boter of olie
en een staafmixer
snij de sjalotjes in kleine stukjes, en fruit ze tot ze bijna bruin zijn in wat boter op de bodem van je kookopt. Voeg dan de pinksterbloemplanten bij en laat die even meestoven (heel klein beetje water toevoegen) met het deksel op de pot. Dan voeg je een paar gesnipperde prei-bladeren toe, de aardappel in heel kleine blokjes en laat een tijdje lekker stoven. De pinksterbloem krimpt lekker weg. Na een tijdje sudderen voeg het water toe, en de bouillonblokjes, wat peper, zout en kruiden (thym en rozemarijn) en wacht tot het kookt.
Kort laten koken en dan mixen tot alles fijn doorgedaan is. Dan terug aan de kook brengen en een tijdje laten koken; Dan het vuur afzetten en een glas melk toevoegen, roeren en opdienen met de lookbootjes.

ingrediënten voor de lookbootjes:
* boterhammen
* jonge paardenbloemknoptjes
* lookboter (of boter en lookpoeder)
* beetje zout

snij de korstjes van de boterhammen, en als het grote zijn snij ze in stukken, waarbij je leuke vormen kan maken. Bak ze in de pan met lookboter als grote croutons. De paardenbloemknopjes bak je in een klein pannetje met boter en wat zout (als je niet roert deksel opzetten) maar zie dat ze niet droogbakken of verschrompelen. Dan leg je de gebakken knopjes op de croutons.

Opdienen met de bootjes apart, want ze zinken nogal snel als je ze in de soep doet… Je kan best een beetje pinksterbloem bewaren om de soep mee op te dienen.

Wat de pinksterbloem als ingrediënt betreft, als je daar niet aan kan geraken is die te vervangen door veel andere plantensoorten uit dezelfde familie, meestal planten die het woord ‘kers’ in de naam hebben en er niet uitzien als fruitbomen… (‘kers’ is in dit geval etymologisch verwant met het franse woord ‘cresson’) Het recept zelf is een variant op waterkers-soep, dus je kan ook water- of tuinkers kopen, of wilde planten gebruiken als kleine– of bosveldkers (nog minder volume en meer gepruts om te verzamelen, succes!) Zelf ik heb een gelijkaardige soep gemaakt gehad met grote zandkool, dus waarschijnlijk moet rucola of raketsla ook bruikbaar zijn… Het merendeel van de kruisbloemenfamile is eetbaar (maar check toch maar bijvoorbeeld op plants for a future, als je de plant gedetermineerd hebt en de latijnse naam hebt, en check ook vooral hoe hij smaakt!!)

Pinksterbloem kan verder als verse plant ook heel goed gebruikt worden in salades, maar denk eraan dat hij scherp van smaak is vers. Verder kan je denken aan alle recepten waar je water- of tuinkers zou gebruiken, de smaak is vergelijkbaar maar met een heel eigen aroma. Denk er ook aan dat de pikante smaak van planten van de tuinkersfamilie komt van de etherische oliën die erin zitten, en niet van alkaloiden zoals bijvoorbeeld bij paprika-achtige pepers. Daardoor gaat de scherpe smaak soms bijna helemaal verloren bij het koken, omdat de meeste etherische oliën zoals de naam al zegt nogal vluchtig zijn.

smakelijk allemaal…

shalom

Bram

3 reacties »

 1. … hahaaa een vegetarisch soepke ^^

  klinkt lekker in elk geval 🙂

  Reactie door Crusader — april 20, 2009 @ 10:25 pm

 2. volledig vegetarisch deze keer, zelfs geen kippenbouillon…

  Voor de veganistische versie vervang de boter door olie en de melk door sojamelk of zoiets…

  was idd lekkerder dan gedacht, alleen pinksterbloemen verzamelen is een heel werkje…

  Bram

  Reactie door brambonius — april 21, 2009 @ 7:33 am

 3. […] bijvoorbeeld) in brandnetelsoep te serveren (of bij mijn enige poging tot pinksterbloemsoep, zoals hier)! De smaak van de gesmoorde bloemknopjes zit ergens tusen andijvie en spruitjes in, en heeft een […]

  Pingback door Wilde groenten in en rond de moestuin | De Vuylen Spiegel — maart 29, 2012 @ 3:10 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: