‘blog van Brambonius’

mei 6, 2009

nog een cartoontje (russells teapot)

russells teapot

russells teapot

2 reacties »

 1. Tja, als je alleen goed doet om een eeuwigdurende vakantie te verdienen en/of een eeuwigdurende marteling te voorkomen, dan zie ik dat als moreel inferieur.

  Ik doe liever goed uit mezelf, zonder dat een belerende en jaloerse vader over mijn schouder meekijkt of ik het wel goed doe en indien het hem niet zint, me daarvoor later bestraft (een misdadige(!) vorm van opvoeden). Een straf die daarbij niet eens bedoeld is als leerschool (wat je van een opvoeder mag verwachten) maar als wraak en vergelding; het is namelijk moeilijk om een evaluatie moment te plannen na afloop van een _eeuwigdurende_ straf. Nee, doe mij maar niet zo’n vader.

  Het is uit de geschriften sowieso moeilijk te halen wat metaforisch is; Alle passages over het behandelen (en doodslaan) van slaven worden tegenwoordig metaforisch genoemd terwijl ze honderd jaar geleden letterlijk werden genomen. Als de algoede en alwetende schrijver nou gelijk had vermeld: “Slaven is een no no”, dan had dat de wereld heel wat leed bespaard. Een verbod op slaven had goed kunnen passen in hetzelfde deuteronomiën waar het verbod op homosexualiteit staat. Dat verbod heeft ook eeuwenlang met behoorlijke efficientie gewerkt.

  Reactie door Bas — augustus 12, 2009 @ 10:04 pm

 2. die eerste zin daar ben ik het mee eens, net zoals veel Christelijke denkers. Lees maar eens wat Bonhoeffer of Kierkegaard als je het graag wat zwaarder hebt…

  De discussie over slaven gaan we hier verder niet houden. Een goede blog-etiquette zorgt voor het on-topic blijven van discussies. Maar als je mijn mening wil weten: De slavernij volgens de jubeljaar-wetten van mozes was niet oneindig (zoals in andere culturen) en het christendom heeft in de westerse beschaving 2 keer voor de afschaffing van de slavernij gezorgd. De eerste keer in het romeinse rijk dat gekerstend was, een unicum in de wereldgeschiedenis. En zoek het abolitionisme ook maar eens op. (En het was meer dan 100 jaar geleden dat er slaven werden gehouden in de Zuid-VS) trouwens het zwaar letterlijk gaan lezen van de bijbel is eigenlijk iets van de opkomst van het fundamentalisme begin 20ste eeuw. Daarvoor bestond het niet zo op die autistische manier.

  en als je zo voor een verbod op slaven bent, ga dan eens kijken naar de omstandigheden waarin je schoenen of chocola gemaakt zijn…

  shalom

  Bram

  Reactie door brambonius — augustus 13, 2009 @ 8:11 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: