‘blog van Brambonius’

september 29, 2009

De vergeten muziekles 1: flaming lips – race for the price

Een nieuwe rubriek vanaf vandaag. Over één van mijn passies: muziek. Ik zal elke keer een nummer of muzieksuk bespreken (met een link daarnaar om te luisteren en eventueel kijken) en wat vertellen over muziek waar je niet zomaar over leert in een gewone muziekles. Dat kan alles zijn: folk, indie, klassiek, avant-garde, pop, metal, rock, noise, electronische muziek, … En vandaag beginnen we redelijk lukraak met een video die me van m”n sokken blies.

De flaming lips hadden eind jaren ’90 een hitje (op studio brussel dan toch) met hun nummer ‘race for the price’. Een aanstekelijk en lichtjes psychedelisch pop-nummertje over wetenschappers die zoeken naar een medicijn tegen kanker, begeleid door een kei-harde drum en een keyboard dat op één of andere manier een beetje vals speelt.

Qua stijl vallen de flaming lips ergens tussen (psychedelische) rock, en lo-fi of indierock. Het al eerder genoemde ‘valse’ effect dat ze soms hebben in hun muziek wordt zeer overdacht gebruikt in veel nummers. Zowel de zang als het keyboard zitten bijvoorbeeld net niet helemaal op de toon soms, en dat geeft een heel eigen sfeer. Als alles 100% juist gespeeld zou worden, zou heel veel van de charme van de muziek verloren gaan. Voor de mensen die vinden dat dat valsige effect erop duidt dat de mannen geen muzikale kunde hebben. Bekijk de video, zie hoe ze perfect samenspelen, en besef dat ze heel goed weten wat ze doen, en dat ook opmerkelijk perfect doen.

Als we eens gaan kijken naar de video, met een heel sterke live-versie van het nummer, zien we een opmerkelijk instrumentarium: De zanger speelt namelijk tussen het zingen door op 2 opmerkelijke instrumenten: een grote gong, en een theremin. (waar de drummer gebleven is is een goeie vraag…Je hoort hem wel maar ziet hem niet…)

De theremin, een vreemd toestelletje met een paar antennes op dat bespeeld wordt zonder het zelfs maar aan te raken, is een russische uitvinding uit de jaren 20, en was waarschijnlijk het eerste electroniche muziekinstrument. Spelen doe je door je handen te bewegen in het veld van de antennes… In avant-garde en electronische muziek wordt het soms gebruikt, evenals heel sporadisch in pop en rock. Maar het meest bekend is het geluid van de theremin waarschijnlijk van science fiction films, waar het instrument soms gebruikt wordt om buitenaardse geluiden te genereren. Denk bijvoorbeeld aan de muziek van ‘mars attacks’.

Maar hier dus de flaming lips, mét Theremin én gong, en het lichtjes valse keyboard. Beter dan dit had dat nummer niet gebracht kunnen worden, en het is lichtjes geniaal:

take care

Bram

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: