‘blog van Brambonius’

oktober 3, 2009

De vergeten muziekles 2: Daniel Johnston – walking the cow

Voor de tweede editie van  mijn vergeten muziekles gaan we naar de grenzen van de popmuziek, met een man die volgens sommigen nog nooit één juiste noot heeft gezongen, maar die daarnaast toch een hele catalogus van albums en sterke songs heeft weten te maken. Een man met een enorme ‘hate it or love it’ factor: Daniel Johnston.

Daniel Johnston is een amerikaanse singer-songwriter, die soms wordt genoemd als één van de grondleggers van het lo-fi genre. Ook wordt hij soms geklasseerd als een ‘outsider artist‘ (en stond ook op de bekende outsider music compilatie ‘songs in the key of Z‘ en het bijhorende boek). Hij heeft een moeilijk leven, dat is het minste wat je kan zeggen. Grote delen van zij leven heeft hij in de psychiatrie doorgebracht. Maar in de loop der jaren heeft hij een enorme discografie gemaakt, en veel fans voor zich gewonnen.

Ein jaren ’70 begon hij om zijn muziek op te nemen met casette-spelers. Zichzelf begeleidend op piano, gitaar of orgel speelde en zong hij zijn eigen composities. Critikasters zeggen dat hij niet kan spelen noch zingen, maar dat is niet het punt. Zelfs als zijn technische capaciteiten het volledig laten afweten is hij nog in staat om veel ontroering over te brengen.

Vele nummers van Daniel gaan over ofwel fantasie-figuren als frankenstein, casper the friendly ghost en captain america, ofwel over zijn pijn en verloren liefdes.  De vreemde onderwerpen maken sommige van zijn muziek nog bevreemdender, en de enorme ontwapenende eerlijkheid van zijn persoonlijkere nummers kan niemand onberoerd laten!

Daniel Johnston is niet een artiest die bekend is bij het grote publiek, maar wel één die onder zijn fans veel grote artiesten heeft. Kurt Cobain liep regelmatig met een Daniel Johnston-T-shirt rond, en andere fans zijn bijvoorbeeld Markus Linkus (sparklehorse), E (Eels), Eddie Vedder (Pearl Jam) en das pop, die allemaal al wel eens een nummer van hem gecoverd hebben. Ook Tom Waits, the flaming lips en beck hebben zich trouwens al aan een Daniel Johnson cover gewaagd! Ook zijn grafisch werk heeft veel fans. Vooral bekend is de ‘hi how are you frog’, waarvan niet alleen T-shirts bestaan maar ook een muurschildering:


Een documentaire over hem ‘the devil and Daniel johnston‘, is ook heel populair geweest op verschillende filmfestivals en een tweede film over zijn leven is in de maak.

hier dus een video met de originele versie van zijn klassieker ‘walking the cow’ vanop het album ‘hi, how are you’, gespeeld door Daniel op een pomp-orgel (de percussie bestaat uit zijn vingers die op de toetsen kloppen)


enjoy

Bram

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: