‘blog van Brambonius’

januari 20, 2010

Een nieuw soort van Christendom?

Het grote rijk is al een lange tijd gevallen. Dit land heeft een post-christelijke cultuur met hoge mate van secularisatie. De paus heeft al lang geen wereldlijke macht meer, de pastoor kan niet meer zeggen wat we moeten doen en laten. De kerk kan geen boeken verbieden en op de index zetten. De macht van de (hier katholieke) kerk op de politiek is niet zo groot meer. Het hele christenrijk is afgebrokkeld. Natuurlijk zijn er nog Christenen, en een aantal daarvan willen terug naar het Christenrijk. Conservatisme en heimwee naar de oude tijd zijn niet onlogisch als een wereldrijk aan stukken gevallen is en we nog in de naschokken zitten. Maar ik geloof niet dat ze ons een steek gaan helpen!

Nu moeten we vooruit kijken, onze ogen op Christus gericht,  en de ballast die ons daar in het verleden eerder in tegenhield  achterlaten. Ik geloof dat we als Christenen kunnen len moeten eren van ons verleden, en op dit vlak kunnen we duidelijk zien dat de mix van Christendom en wereldse macht meestal eindigde in een overwinning van de macht, en een verdwijnen van de invloed van de radicale boodschap van Christus. Ik geloof dat we als Christen verder moeten leren om niet afhankelijk te zijn van de machten van deze wereld, maar een leven leiden dat gefundeerd is in Christus, en dat dus waarschijnlijk ook af en toe zal botsen met die machten van deze wereld.

Macht, bezit, ja zelfs onze eigen status moeten ondergeschikt zijn aan de wet van de liefde, die ons ertoe verbindt te leven vanuit liefde voor God, de Schepper, en onze medemens (inclusief diegenen die we niet zo leuk vinden, ‘bemin uw vijanden’)… Daar kunnen we gerust de rest van de Schepping gerust aan toevoegen, want de roofbouw op de schepping die nu gebeurt  is niets anders dan een enorme middelvinger in het gezicht van God, de Kunstenaar.

Maar eigenlijk moeten we niet in de eerste plaats iets nieuws zoeken. We moeten gewoon de kern van christen herontdekken in deze nieuwe context. En deze kern is natuurlijk Christus, die ons niet alleen redt door zijn Menswording, Leven, Dood, en Opstanding, maar die ons ook uitnodigt, en oproept om totaal anders te leven.

En ik geloof dat die kern zeker aanwezig is in onze Christelijke tradities, maar alleen tot leven geroepen moet worden. En als we er dan 100% voor gaan, dan zal de wereld het verschil zien. Zeker zullen we tegenstand krijgen, maar niemand zal kunnen ontkennen dat God aan het werk is. Zoals bij St-Fransiscus, bij onze eigenste ‘grootste belgen’ de paters Damiaan en Daens, bij Moeder Theresa en Shane Claiborne, bij David wilkerson in de getto’s, bij new monastics en ‘punk monks’, bij de Christenen die ijveren tegen onrecht en armoede, en die christenen die de getroffenen in Haiti helpen ipv ze te beschuldigen van satanisme… Maar het hoeft niet zo opvallend, het kan ook gewoon ‘alledaags radicaal’ in kleine dingen daar waar we zijn…

Gisteren nog zag ik een nieuwe site die mij heel hard inspireerde, die van het ‘Revolt collective‘. Niet iets speciaal nieuws, gewoon een trouw zijn aan Jezus en de wet van de liefde. Gebed, actie en aanbidding hand in hand. Niet alleen verkondigen van Christus, maar vooral ook uitleven, en alles van ons leven erdoor laten doordrenken.

En ik sta zelf nog nergens. Maar ik wil leren om Hem te volgen, en leren bidden, en liefhebben… en hoop dat ook samen met mijn broers en zussen in Christus te kunnen…

vive la revolucion!!!

shalom

Bram

Advertenties

5 reacties »

 1. De paus geen wereldlijke macht meer?!?
  Hoe kàn je dat verkondigen!
  Terwijl in Afrika honderduizenden, miljoenen mensen elkaar met HIV besmetten omdat ze hem geloven als hij de waarheid geweld aandoet met de mededeling dat condooms a)verboden zijn, b)überhaupt niet veilig zijn en c)de verspreiding van HIV ZELFS DOEN TOENEMEN.
  IS DAT NIET WERELDLIJK GENOEG VOOR U????

  Reactie door Gert Wynens — januari 20, 2010 @ 7:41 pm

  • De paus heeft geen wereldlijke politieke macht zoals een politiek leider, alleen over vaticaanstad, het enige land ter wereld zonder geboortencijfer… Bovendien hebben veel afrikaanse culturen zelf een taboe op condooms om een heel varia aan eigen redenen (kijk bijvoorbeeld naar Winnie Mandela die een aantal jaar geleden het gebruik van condooms afraadde, omdat ze die dingen niet vertrouwde en als een wapen van het imperialistische westen zag om hun bevolking te doen groeien) en bovendien zijn er in Afrika ook veel protestanten, waarvan vooral de pinksterkerken nog steeds sterk groeien. Die hebben met de paus niets van doen… Ikzelf ben trouwens als protestant ook niet zo geinteresseerd in de beste kerel.

   De paus zal trouwens in de eerste plaats voor trouw binnen het huwelijk zijn (iets waardoor geslachtsziekten zich niet kunnen verspreiden) en ik kan mij niet voorstellen dat hij condooms zou verbieden in een huwelijk waarin één partner HIV heeft…

   peace

   Bram

   Reactie door brambonius — januari 20, 2010 @ 7:57 pm

   • Dat zal wel zo zijn dit maar de macht die hij heeft (en hij hééft die nog, in grote delen van de wereld) gebruikt (misbruikt) hij, en op rampzalig grote schaal.
    Natùùrlijk werkt seksuele trouw als voorbehoedmiddel, en als ‘beveiliging’ tegen SOA’s. Natùùrlijk werkt onthouding. Maar condooms OOK.
    En ik geloof dat hij onlangs het gebruik van een condoom bij huwelijkspartners waarvan er één HIV heeft, als toelaatbaar heeft aangegeven.
    Maar dat neemt niet weg dat hij zijn wereldlijke macht bewijst door met zijn ban op condooms moord en vernieling te zaaien in (extreem-) gelovige/katholieke contreien.

    Reactie door Gert Wynens — januari 20, 2010 @ 8:34 pm

   • Gert kerel,

    Jij lijkt wel een lezer van de strips van Chick Publications. Komaan, aangstaanjagende veroordelende profeet ;-), jij kan beter. Is Afrika dan zo’n katholiek land? En dan nog één van het slaafs-trouwe type? Dan zouden zij ook slaafs trouw zijn aan de katholiek vooropgestelde huwelijkstrouw en wordt Aids een non-issue. Lees eerst wat de paus schrijft, denk dan twee keer na. Kortom, gedraag u 🙂

    Reactie door Rob — januari 21, 2010 @ 12:21 pm

 2. Mag ik naast je staan?

  Reactie door Rob Haster — januari 22, 2010 @ 10:36 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: