‘blog van Brambonius’

februari 14, 2010

honger jezelf uit deze veertigdagentijd!!

Filed under: Christendom, jezus christus — Tags: , , , , , — brambonius @ 9:12 pm

Ik ben al een tijdje aan het denken om dit jaar eens serieus iets te doen met de traditionele vastentijd. Die dus nu woensdag begint (aswoensdag, 17 februari dit jaar) en tot pasen loopt. Ik ben er zelf niet helemaal uit hoe ik dat ga aanpakken, maar deze actie van het revolt collective vind ik een goeie plek om te beginnen, de starve your life actie van het revolt collective:

(heel de site is de moeite waard trouwens. Geeft me hoop voor de toekomst van het Christendom dit soort van initiatieven!)

De bedoeling is om een holistische vastentijd te houden (met alle aspecten van ons hele zijn dus) als aanloop van Pasen:

It’s time we sought real love, wrought with compassion, worship and sacrifice. Through our rich histories, many have fasted and it brought new beginnings. May we seek God for 40 days to seek a new kind of authentic love. It is time to pray. It is time to fast. Starving our hunger, yes. But taking it farther. Starving our apathy. Our technology. Our consumption. Our greed. Our senses. This is a call to 40 days of starvation.

Misschien is de naam van de actie (starve!, of honger uit!) een beetje extreem voor sommigen, maar ik kan me er wel in vinden.

De aspecten die gegeven worden zijn:

Honger je honger uit!: Dit is waar we traditioneel aan denken bij vasten, zoals zovele bijbelse figuren vastten door niet te eten voor 40 dagen, of door alleen wilde honing en sprinkhanen te eten…

honger je apathie uit!: Dit gaat dan over alle dingen van de wereld waar we onverschillig voor zijn. HIV/AIDS heeft 2.1 miljoen mensen gedood in Afrika in 2006, en 1.1 miljard mensen in de (meestal ontwikkelende) wereld hebben geen toegang tot veilig water. Bijna drie miljard mensen moeten leven op minder dan twee dollar per dag. Tijd om wakker te worden

Honger je technologie uit!:
Hoeveel tijd verspillen we niet aan TV, internet, vanalle gadgets en spelletjes, facebook, etc… Af en toe mogen we die ook eens afzetten of beperken…

Honger je consumtie uit!:
Niet alleen Amerikanen, maar ook wij belgen verbruiken veel te veel, dat dan terug tot vuilnis gereduceerd wordt…  Hoeveel hebben we vandaag al weggegooid? Als we alleen zouden recycleren en hergebruiken zou dat een verschil maken! genoeg is genoeg!

Honger je hebzucht uit!: De voorbeelden uit de amerikaanse kerk van de site zijn niet relevant hier natuurlijk, maar we zouden wel veel kunnen doen als we ons geld niet alleen voor ons eigen kleine leventje zouden gebruiken. Tijd om te delen!

Ook de waarschuwingen onderaanzijn belangrijk. Geen domme dingen doen als je vast door niet te eten, en vasten heeft geen zin als het niet vergezeld gaat van gebed, meditatie, en actie.

Laten we onszelf bekeren, als het moet elke dag opnieuw!…

Nog iemand die geinspireerd is, of ben ik de enige? Iemad die ideëen heeft?

shalom

Bram

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: