‘blog van Brambonius’

juni 21, 2010

gemengde onkruidsoep uit de moestuin

en dan gaan we terug naar de wilde keuken. Mijn gemixte soepjes in vele varianten met wilde groenten zijn ondertussen een klassieker geworden, en de laatste nieuwe versie die ikzelf heel lekker vond wil ik u niet onthouden, al was het dan een toevalstreffer.

Veel opbrengst heb ik nog niet gehad dit jaar in de moestuin ( de meeste plantjes zijn nog aan het groeien om later op het jaar te geven) maar van het onkruid heb ik al lekkere dingen gedaan, waaronder dit simpel maar lekkere soepje. Ik ga eerst het recept geven zoals ik het gemaakt heb, en dan de ingrediënten bespreken.

gemengde onkruidsoep uit de moestuin
* gemengde onkruiden (melkdistel, melganzevoet, vogelmuur, radijsplant, kleine veldkers, jong weegbreeblad)
* 1 ajuin
* blokje groentenbouillon
* peper en zout
* olijfolie

De ui in stukjes fruiten in de olijfolie, en dan de wilde groenten (gewassen en gesnipperd) ook even laten stoven, en dan water en bouillonblokje toevoegen, even laten doorkoken en met de staafmixer fijn mixen. Nog even laten doorkoken en klaar is kees. (simpel, niet?)

Heel lekker opgediend met een bolletje boursin-achtige kaas erin!

nu voor de groenten.

Melkdistel: De jonge blaadjes (geplukt voor de bloei) van zowel de gewone als de gekroesde melkdistel zijn allebei heel lekker als groente, en een heel goede wilde andijvie. Zowel rauw te eten als gekookt, maar het nadeel van rauw is dat de bladranden bij sommige planten nogal stekelig zijn. Heel bruikbaar ook voor een andijviestoemp!

melganzevoet: Dit is één van de meest voorkomende onkruiden, en een heel lekkere wilde spinazie. (Ik vind hem zelfs iets fijner van smaak dan echte spinazie, en verse melganzevoet is echt veel lekkerder dan diepvriesspinazie) De meeste wilde melde- en ganzevoetsoorten zijn bruikbaar als spinazie trouwens, evenals amaranten. Jonge blaadjes en topjes zijn het lekkerst. Ook topjes met bloemknoppen zijn eetbaar, als ze nog niet in het zaad zitten.  Het oxaalzuurgevaar dat beschreven wordt op wikipedia is niet hoger dan bij de verwante gekweekte spinazie trouwens (en geldt voor meer planten in de familie)!

vogelmuur
: Ook kippenmuur genoemd, is een irritant onkruidje met een neutrale smaak, dat in de sla te mixen is, of als ingrediënt voor alternatieve slasoep. Jonge plantjes gebruiken, en goed in stukjes snipperen, zeker bij een recept waar je de staafmixer gebruikt, vanwege de vezels in de stengels.

radijsplant:
ok, dit is valsspelen, want het is in principe nog steeds geen onkruid; maar doorgeschoten radijs is wel een onbruikbare plant in de moestuin. De bloemen en jonge vruchten zijn lekker in de sla, en van het loof kan je een lekkere soep maken. De exemplaren die ik in de soep had gedaan waren in een brocolli-stadium (jonge stengels met beginnende bloemknoppen) aangevuld met bladeren.  Knopherik of wilde (zee)radijs zijn in principe even bruikbaar indien beschikbaar.

kleine veldkers: Is (net zoals de verwante bosveldkers) een heel lekkere wilde tuinkers, maar nogal klein om veel van te verzamelen. Hele plant is te gebruiken voor er zaad in de bloeiwijzen zit, behalve te taaie stengeltjes dan. Ook lekker om gevuld ei mee te maken trouwens!

smalle weegbree
: Een algemene plant, die niet zoveel gebruikt wordt wegens een beetje bitter, maar ik had een aantal heel jonge blaadjes door de soep gedaan. Ik weet eigenlijk niet welke invloed ze op de smaak hebben gehad. De jonge blaadjes van de hertshoornweegbree zouden de lekkerste zijn, maar die heb ik nog niet geprobeerd.

Natuurlijk zijn nog andere planten te gebruiken in dit soort soep. Netels bijvoorbeeld. (Maar scherpsmakende planten zoals bepaalde cruciferen moet je altijd aanvullen met zachte smaken, als bijvoorbeeld hier melganzevoet, vogelmuur of melkdistel,…)

smakelijk

Bram

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: