‘blog van Brambonius’

juli 17, 2010

Bramse bloemen-tempura

Vandaag eens geen wilde keuken, maar nog steeds een beetje experimenteel en onconventioneel: het blijft koken met dingen die de meeste mensen niet zomaar spontaan zouden opeten. Tempura is een japanse bereidingswijze waarbij voedingswaren worden gefrituurd in een beslagje…

Bramse bloemen-tempura

bloemen (pompoen, daglelie, lavatera)
ijsloud water, met liefst een beetje spuitwater erdoor
300 ml bloem
1 ei
zout, beetje kruiden naar smaak
frituurpan.

Maak beslag door de bloem en het ei te mengen, en er dan water bij te doen tot de structuur oké is. (als hij blijft plakken aan wat je erin doopt) een beetje zout en desgewenst wat kruiden in het deeg doen.
doop dan de bloemen in het deeg, ze vasthoudend aan een steeltje, en laat ze een paar minuten frituren.

Zo simpel is het…

Wat uitleg bij de gebruikte bloemen
* pompoenbloemen: de bloemen van alle pompoen- en courgetten (cucurbita ssp) zijn bruikbaar.
* daglelie: de daglelie (Hemerocallis ssp) heeft mooie bloemen in veel kleurvarianten die elk maar 1 dag open zijn. De hele plant zou eetbaar moeten zijn, maar daar heb ik verder geen ervaring mee. Volgens sommige bronnen zouden heel donkere bloemen nogal sterk van smaak zijn, maar dat heb ik ook nog niet geprobeerd. Let wel op dat je de juiste plant hebt, andere lelie-achtige planten kunnen best giftig zijn!
* Lavatera: was nu per toeval de plant waar ik beschikking over had, en het ging goed. De meeste kaasjeskruid-achtigen zijn eetbaar, en met bijvoorbeeld stokroosbloemen lijkt het mij best spectaculair…

Verdere mogelijkheden qua bloemen zijn bijvoorbeeld bloeiende kool- of radijstopjes (kan redelijk sterk smaken wel) stukjes vlierbloesem-scherm (best zoet deeg maken) en misschien wel roomse kervel of zo.

Verder is het lekker met groenten als bloemkool, broccoli, stukjes courgette of pompoen, of zoete aardappel. (in de juiste vorm gesneden heb ik zo eens ‘vegetarische scampi’s’ gemaakt van zoete aardappel.

Iemand die nog ideëen heeft mag ze altijd posten!!

Enjoy. En denk eraan dat je niet moet overdrijven met gefrituurd eten…

Bram

3 reacties »

  1. […] Daglelie: De daglelie (Hemerocallis ssp) is niet alleen een prachtige tuinplant, maar ook een gegeerde groente in sommige streken. Alle delen van de plant zijn eetbaar naar verluidt, maar ik heb tot nu toe alleen de bloemen geprobeerd, die een redelijk neutrale, maar zoetige smaak hebben. Pluk de geopende bloemen, die maar één dag bloeien, of de volgroeide bloemknoppen.Ze zouden in Azië gedroogd te koop moeten zijn, maar zo heb ik ze nooit gezien. Eerder heb ik ze klaargemaakt als tempura. […]

    Pingback door Bramse ‘Aziatische’ fusiontafel met radijspeulen, boomspinazie en daglelies… « ‘blog van Brambonius’ — juli 8, 2011 @ 8:26 am

  2. […] doorhebben. De bloemen bijvoorbeeld zijn heel lekker, en kunnen bijvoorbeeld gefrituurd worden als tempura, maar ook het jonge loof is eetbaar. In Afrika wordt er op veel plaatsen een gerecht gegeten dat […]

    Pingback door Crisisgroenten | De Vuylen Spiegel — maart 2, 2012 @ 3:46 pm

  3. […] gepost op blog van Brambonius op 20 Maart 2009. Misschien komt er ooit nog wel een  nieuwe versie met meer beeldmateriaal en […]

    Pingback door Bramse Bloemen-Tempura « Hortus Brambonii — mei 29, 2012 @ 10:31 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers op de volgende wijze: