‘blog van Brambonius’

juli 28, 2010

vineyard dwaalleer?

Om één of andere reden zijn er regelmatig mensen die op mijn blog terecht komen via zoekmachines met behulp van de zoekterm ‘vineyard dwaalleer’.  Dat is blijkbaar al 82 keer gebeurd, dus er moeten een hoop mensen op zoek zijn naar de dwaalleer van de vineyard-kerken. Geen idee wat daar zo interessant aan is eigenlijk, en ik weet zelfs niet waar ze het over hebben.

Ik denk dat die mensen hier niet gaan vinden wat ze zoeken, vermits ik zelf nog steeds actief ben binnen vineyard Antwerpen, een kerk waar ik me goed thuis voel. (al is niet alles wat ik op dit blog verkondig standaard doctrine waar iedereen het in vineyard mee eens zou zijn)

Dus nee, ik geloof niet dat de vineyard gebaseerd is op dwaalleer. Er zijn misschien wat dingen gebeurd die niet helemaal gebalanceerd waren in de geschiedenis van de vineyard-beweging (zoals ten tijde van de Toronto blessing) maar er zit mijns insziens niet meer dwaalleer in de vineyard dan in een gemiddelde andere moderne evangelische kerk. En als we een beetje realistisch zijn weten we ook wel dat statistisch gezien de kans dat wij het op alles juist hebben heel klein is. De theoloog N.T. Wright heeft ooit gezegd dat waarschijnlijk 1/3 van zijn ideëen verkeerd zijn, en dat is nog een positieve schatting voor ieder van ons… Als we alleen zouden weten welke 2/3 juist zijn.

Wie zoekt naar dwaalleren zou beter oppassen voor de dubbele predestinatieleer, pre-trib dispensatie eindtijdleer of het prosperity gospel… Of het bizarre idee dat geloven in de juiste leer over redding  ons redt, inplaats van geloven in en vertrouwen op Christus zelf, het Lam Gods dat wegneemt de zonden van de wereld.

shalom

Bram

Advertenties

2 reacties »

  1. Die laatste paragraaf is er recht op. Maar toch nog een vraag. Is er verschil tussen geloven en vertrouwen? Vertrouwen doe je toch in diegene of datgene waarin je bent gaan geloven. En dan; wat is geloven? Is dat intellectual consent of een aanzet tot daden?

    Reactie door instantypo — juli 28, 2010 @ 10:43 am

  2. geloven en vertrouwen zouden synoniem moeten zijn, zoals in het engelse woordje ‘faith’. En ons geloof is in de eerste plaats in God zelf, en alle theologiën, theoriën en statements zijn op zich ondergeschikt aan Hem, en deel van hoe onze rationele kant Hem kent. Wat je ‘intellectual consent’ noemt is dus maar een klein deeltje van geloven, en niet het belangrijkste, want uiteindelijk moet ons vertrouwen niet alleen intellectueel zijn, maar ook relationeel. En als het echt is, zal ons geloof ons veranderen, en zullen we van nature die daden doen…

    Reactie door brambonius — juli 28, 2010 @ 11:02 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: