‘blog van Brambonius’

september 24, 2010

soep van de dag: tomatensoep zonder tomaten

Dit recept zet ik nu op mijn blog omdat ik het anders vergeet. Met experimenteren ben ik tot een soep gekomen die sterk lijkt op een variatie op tomatensoep, al zit er in het echt nog geen stukje tomaat in. De speciale groenten die ik gebruikt heb zijn uit eigen moestuin.

Tomatillo’s zijn een soort van Physalis-bessen (lampionplanten dus) uit Mexico die als groente gegeten worden. Er zijn verschillende varianten, maar diegene die ik heb staan heeft in zijn lampions grote groene bessen ter grootte van een pruim zitten die best halfrijp gebruikt worden. De smaak is dan ergens tussen groene paprika, tomaat en ananaskers in. In zijn thuisland word er een bekende salsa verde van gemaakt, maar verder is de plant niet zo bekend.

Hij groeit anders wel goed. Ik heb zaden gekocht bij Vreecken zaden, die eerst binnen uitgezaaid en de plantjes uitgeplant na de ijsheiligen. Het eerste deel van de zomer leek het erop dat er niet veel van ging komen, maar uiteindelijk kregen ze toch een groeischeut, en werden het grote planten die een hoop bessen dragen. In een subtropisch klimaat heb je een heel jaar bessen, bij ons alleen de nazomer en vroege herfst…

Tomatensoep zonder tomaten

Rode snijbiet (aangevuld met jong loof van rode bieten)
6-8 tomatillo’s
1 ajuin
1 klein aardappeltje
handje amarantblad
klein handje blad van Oost-Indische Kers
1 blokje bouillon
1 half teentje knoflook
1 blad laurier en een takje thijm

plus olie, water, en peper en zout…

Ajuin in stukken snijden en fruiten in wat olie, en dan de amarant- en Oostindische kers bladeren fijnhakken, de tomatillo’s, snijbiet en het aardappeltje in stukjes snijden, en alles samen een tijd laten stoven met een beetje water, en een blokje groentenbouillon. Als alles gaar is het water aanvullen, en alles mixen met een staafmixer. Zout en peper naar smaak toevoegen.

De zurige smaak van tomatillo doet vaag aan tomaat denken, en de combinatie van de andere groenten geeft een lekkere onverwachte smaak, die lekker gekruid is en zelfs in de verte aan kervel doet denken, al zou ik niet kunnen zeggen waarom…

smakelijk

Bram

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: