‘blog van Brambonius’

juni 15, 2011

‘Ununbibium’, of MSN ‘nieuws’ verkoopt pure Bullshit!!!

Ik weet dat ik van zogezegde sensationele ‘nieuws-sites’ a la MSN Nieuws niet veel kan verwachten. Ik weet dat de gemiddelde vlaming geen kennis heeft over noch interesse in de hoogste regionen van de tabel van Mendelejev; en ik weet dat mensen gaan vinden dat ik overdrijf, maar toch…

Als je iets wil verkondigen, zie dan dat je er tenminste iets van afweet. Of is de bedoeling van dit soort internetpers echt om het gepeupel dom te houden met wazige desinformatie? In dat geval, goed bezig, veel van dit soort nieuws is natuurlijk volledig irrelevanr en geen kat heeft er iets aan. Maar zelfs dan is het toch nog steeds schaamtelijk om op deze manier een poging tot het recordaantal factuele fouten per alinea tegen te komen.

MSN nieuw had dus een reeks van 10 items over ‘alles wat je op school leerde was fout’. En er zitten meer dingen bij die mij wat dubieus lijken, maar bij de derde was ik echt verbaasd:

Wat ze op school beweerde: Uranium is het zwaarste natuurlijke element.

Fout! Een internationaal team van een universiteit in Israël heeft een element ontdekt met een atoomgewicht van 292. Uranium heeft maar een gewicht van 228. Dat is duidelijk minder dan het eerste element, dat de voorlopige naam ‘ununbibium’ meekreeg.

Hoeveel fouten kunnen er in één alinea zitten? Het genaamde element ‘Ununbibium’ heeft ondertussen al sinds vorig een vaste naam ‘Copernicium’, werd volgens wikipedia al in 1996 ontdekt door een Duitser, is absoluut géén natuurlijk element maar heeft een halfwaardetijd van minder dan een seconde (of mogelijk een bepaalde isotoop enkele minuten) en bestaat dus absoluut niet vrij in de natuur, en heeft geen atoomgewicht van 292 maar verschillende isotopen van rond 277. Bovendien zijn er een aantal hogere (niet-benoemde) elementen die voor heel korte tijd in laboratoria waargenomen zijn.

Misschien is in het artikel eigenlijk Ununhexium (element 116, mogelijke voorgestelde naam Moscovium) bedoeld, dat inderdaad een isotoop met een atoommassa van 292 heeft, maar nog obscuurder en zeldzamer is dan Copernicium. Maar dan nog staat het vol fouten.

Natuurlijk is dit het interessegebied van nerds, maar het feit blijft dat totaal onjuiste informatie doorgeven als ‘nieuws’ altijd zorgwekkend zou moeten zijn. Wie roept alle riooljournalistiek eens op het matje. Of denken we echt dat het ‘echte’ nieuws zo factueel, objectief en volledig is???

Of niet?

Bram

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: